20 tipp az eredményes tanuláshoz

A tanulás forradalma” c.könyv alapján

1. Indulj ki a sportból!
A sportolóknak van célkitűzésük és kitartóan edzenek az eléréséért nap mint nap. Bővebben

2. Merj álmodni és elképzelni a jövőt!
Mit szeretnél nagyon elérni? Mit szeretnél nagyon jól csinálni? Szinte minden nagy teljesítmény a világon valami ötlettel vagy látással kezdődött: Ford, LEGO, Disneyland, Sony, Microsoft…

tanulas-aleksi-tappura-unsplash-com

3. Tűzz ki egyértelmű célokat és határidőket!
Legyen konkrét célod, ennek érdekében könnyű lesz bármit megtanulni. Ha megvan a cél, legyenek apró lépések, részcélok, amiket könnyű teljesítenünk, szabjunk magunknak határidőket!

4. Legyen lelkes mentorod!
Aki az adott területen sikeres, tapasztalt, tanácsokat adhat nekünk és segíthet a gyakorlatban elsajátítani az adott dolgot.

5. Legyen rálátásod!
Akár egy város, akár egy tankönyv megismeréséhez az a legjobb, ha először áttekintjük és ahhoz kapcsoljuk a részleteket.

6. Kérdezz! Aki mer, az nyer!
A kérdések nagyon előrevisznek. Az újságírók is így jutnak a lényeges információk birtokába. Általában az emberek szeretnek segíteni, és szeretik, ha kérdezik őket.
Tudd meg, mit ajánlanak a tapasztaltabbak, mit érdemes elolvasni, megtudni az adott témáról. Soha ne félj megkérdezni a lehető legjobb szakértőket! Ha van szakterületed pl. felhívhatod fel a legjobb vállalatot, elmehetsz-e hozzájuk egy hétre fizetés nélküli munkára.

7. Keresd meg az alapelvet!
Majdnem minden szakterületen van néhány alapelv a sikerhez pl. fényképezésnél, üzleti életben. Az oktatásban a fő alapelv: az emberek azt tanulják meg a legjobban és leggyorsabban, amit szenvedélyesen akarnak tanulni és amikor valamennyi érzékszerűket használják.

8. Kutasd fel a három legjobb gyakorlati könyvet!

Ne az elmélet tankönyvekkel kezdjük. Találjuk meg azt a három legjobb könyvet, amelyet olyanok írtak, akiknek van valós tapasztalatuk a témában.

9. Tanulj meg újra olvasni -— gyorsabban, jobban, könnyebben!
Ahogyan az újságot átfutjuk és gyorsan kigyűjtjük belőle a számunkra érdekes információt, így fussunk át elsőre egy könyvet is. Tegyünk fel magunknak kérdéseket: Miért olvasom? Mit akarok megtudni belőle? E céllal keressük ki a kulcsmondatokat, fő alapelveket.

10. Építs a saját tanulási stílusod erősségeire!
Használd ki, ha könnyebb emlékezni valamire képek és hangok segítségével.

11. Cselekedve tanulni
Beszélve tanulunk meg beszélni, járva járni, a gépelést gépelés közben, énekelni énekelve… A legjobban cselekvés közben sajátítunk el dolgokat.

12. Írd le!
Az agysejt elágazásait tükröző elemtérkép segítségével egy középpontból kiindulva sugarasan rögzíthetjük az információt vagy a gondolatokat, ötleteket, szempontokat. (Valakinek ez jön be, míg másnak, mint jómagamnak is ez kuszának és átláthatatlannak tűnik és előnyösebbnek számára az áttekinthető, lineáris jegyzet)

13. Könnyed felidézés
Tájékozódó olvasással fusd át az anyagot, könyvet. Készíts vázlatot a fő kulcsszavakról, mondanivalóról. Ha végeztél és túl bonyolultnak tűnik, készíts egy egyszerűbb, átlát-hatóbb összefoglalót. Vizualizáld, képzeld el a megtanultakat, lefekvés előtt ismételd át.

14. A nyugodt éberség művészete
A hatékony tanuláshoz ideális állapot a nyugodt éberség. (alfa és théta agyhullámok) ilyenkor nő a memória teljesítménye. A tanuláshoz választhatunk zenei aláfestést. Bizonyos típusú zenék javítják a tanulási készséget. Az ellazult éberség megkönnyíti az információ beáramlását a hosszú távú emlékezetbe.

15. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni
Ha írók akarunk lenni, írjunk, ha főzni akarunk tanulni, főzzünk, ha szónokolni akarunk, szónokoljunk. Emlékezzünk a sportolók alapelvére: nincs hibázás, csupán gyakorlás.

16. Ismétlés és reflexió
Elengedhetetlen a rendszeres ismétlés a tartós emlékezéshez.

17. Memóriafogas
Kössük a megtanulandó dolgokat valamihez: képhez, történethez, versikéhez, mozaikszóhoz vagy akár mozdulatsorhoz.

18. Csak játékosan!
A gyermeki mulatságot, örömet jelentő tanulást idézzük vissza! Pl. társasjátékkal, kérdezz-felelek játékkal tanulni.

19. Tanítva tanulni
A legjobb módszer, hogy kikristályosítsuk amit tanultunk, ha az alapelveket megtanítjuk mások számára.

20. Irány a gyorstanulás tanfolyam!
Az ilyen tréning fejleszti a tanulási sebességedet, a memóriát, általában része a gyorsolvasás is. A gyorsolvasást te magad is elsajátíthatod, mert vannak hozzá jó tankönyvek.

VIGYÁZAT! A magyar tanulásfejlesztéssel foglalkozó honlapok és tréningek túlnyomó része nem ideológiamentes, hanem sokszor valamilyen világképet is közvetít pl. agykontroll, dianetika scientológia(Ron Hubbard).

Forrás: Gordon Dryden, Dr. Jeanette Vos, A tanulás forradalma, Bagolyvár, 2005
Az eredeti részt itt olvashatod: 114-181 oldalak