gilbert kaplanGilbert Kaplan 40 évesen állt neki egyik álmát megvalósítani: egyszer elvezényelni a kedvencét, mert egy bizonyos mű annyira magával ragadta. Ma sem tud mást vezényelni – de abban a darabban a világon a legjobbá vált.

Két dolog különbözteti meg Kaplant más virtuóz karmesterektől. Az egyik, hogy ő semmi mást nem tud vezényelni, csak ezt az egy szimfóniát. A másik, hogy 1980-ban még egyáltalán semmit se tudott vezényelni, és éppen csak hogy le tudott játszani a maga módján egy egyszerű kompozíciót a zongorán. A mai napig sem tud zenekari partitúrát olvasni.

Negyvenéves korában Kaplan, aki foglalkozását tekintve kiadó volt New Yorkban, annyira beleszeretett Mahler szimfóniájába, hogy elhatározta egy évig nem foglalkozik mással, mint ennek a műnek a tanulmányozásával. Ez alatt az egy év alatt megtanult fejből vezényelni és vette a fáradtságot , hogy memorizálja ennek a nyolcvanöt perces, a szimfónikus zeneirodalom egyik legösszetettebb művének számító zenedarabnak minden egyes hangját ás zenei hangzását.

Mit sem törődött azzal, hogy a hivatásos muzsikusok megpróbálták elbátortalanítani. Kaplan- élete derekán- elhatározta, hogy megszerez egy új képességet, és véghez is vitte ezt olyan sikerrel, hogy most a legkiválóbb zenekarokkal adja elő ezt a művet szerte a világon. Amikor nekikezdett, maga sem gondolta, hogy ilyen sikert fog elérni. Nem is álmodott arról, hogy többre viheti, mint hogy megtanulja ezt a szimfóniát és hivatásos muzsikusokat megfizet azért, hogy engedjék neki elvezényelni a művet. Éppen ezek a zenészek voltak azok, akik aztán – a vezénylése alapján- mesternek nyilvánították, no meg azok a kritikusok a Newsweek-től és a The Village Voice-tól, akik minden invitálás nélkül beszivárogtak első privát koncertjére.”

A HVG 2008-ban így méltatja:
41 évesen vezényelte első nyilvános koncertjét. A kizárólag Mahler II. szimfóniájának tolmácsolására szakosodott műkedvelő karmester időközben szakértővé emelkedett, már több mint százszor vezényelte a szimfóniát, ráadásul a Londoni Szimfonikusokkal, valamint a Bécsi Filharmonikusokkal lemezre is vette. Nem tartja magát profi karmesternek, fellépéseiért nem is kér gázsit, de – mint 1986-as budapesti fellépése előtt a HVG-nek elmondta – „misztikus kapcsolat” fűzi kedvenc darabjához, és számára öröm, ha elvezényelheti. Nemcsak karmesterleckéket vett, hanem Solti Györgyöt és Leonard Bernsteint is felkereste, hogy a műről és a dirigensi szakmai fortélyairól beszélgessen velük. Folyamatos gyakorlással képes volt tökéletesen memorizálni a majdnem másfél órás kompozíciót, jóllehet 1982-es bemutatkozásakor még úgy hitte, hogy egyszer elvezényli, aztán soha. Azóta Kaplan évente három-négy alkalommal dirigálja az igen nehéz darabot, és – a Berlini Filharmonikusok kivételével – a világ legjelentősebb szimfonikus zenekarait instruálhatta már.”

források :
Peter Kline: Zseninek születtünk, 30-31. o.
http://archivum.hvg.hu/article/200849Misztikus_kapcsolat.aspx